Felice Hapetzeder

Stockholm 1970

29 mar – 12 apr 2021

Under pandemin har vår relation till stadsrummet förändrats. Vi kan inte röra oss som vanligt och staden har omformats av frånvaro, av längtan och saknad. Under våren 2021 vänder vi oss därför till den rörliga bilden och visar programmet Stockholm på film, där ett antal konstnärer skildrar Stockholm ur olika synvinklar. Den andra filmen i programmet är Felice Hapetzeders kortfilm Stockholm 1970, som finns att se 29/3-12/4.

Felice Hapetzeder: Stockholm 1970
2001, 10 min

I Stockholm 1970 möter vi konstnärens far. Han drömde om Sverige som paradiset på jorden, ett land där man kunde vara fri på riktigt: politiskt, intellektuellt och sexuellt. Men när han kom till Stockholm 1970 gick drömmen i kras. Här berättar han om vad som hände, och varför italienare, som han säger, blir galna av att bo i Sverige. I berättelsen om en krossad illusion ryms också en historia om fördomar, både positiva och negativa, och en kritik mot den svenska kulturens självtillräcklighet.

Felice Hapetzeder är född 1973 i Stockholm, där han bor och verkar även idag. Han är utbildad vid Konstfack och arbetar främst med video för att undersöka produktion av kulturarv och vårt kollektiva minne. Han jobbar ofta i kollektiva processer, samt med workshops med ungdomar och som oberoende curator för olika konstprojekt, gärna via internationella utbyten.

Tack till konstnären och till filmernas distributör Filmform.