Christine Leuhusen & Agnes Stuber

Välkommen till IKANO

10 maj – 24 maj 2021

Under pandemin har vår syn på staden omformats av frånvaro, av längtan och saknad. Våren 2021 vänder vi oss därför till den rörliga bilden och visar programmet Stockholm på film, där ett antal konstnärer skildrar Stockholm ur olika synvinklar. Den fjärde delen i serien är Välkommen till IKANO av Christine Leuhusen och Agnes Stuber. Den finns att se på vår hemsida 10/5-24/5.

Christine Leuhusen & Agnes Stuber: Välkommen till IKANO
2016, 12 min

Under sommaren 2016 ockuperades Hagsätraskolans aula i protest mot IKANOs brutala ”renovräkningar” runt om i Stockholmsförorten Hagsätra. Välkommen till IKANO är en kort dokumentärfilm med vittnesmål från ockupanterna och de boende i området. Den fångar hur starka ekonomiska intressen kan påverka en plats, men skildrar också ett växande motstånd. Även om filmen handlar om Hagsätra, så sätter den fingret på en större fråga kring en samhällsutveckling där våra offentliga rum är till salu. 

Christine Leuhusen (f. 1992) växte upp på Lidingö och skaffade sin första kamera i tidig ålder. Sedan dess har den varit hennes verktyg för att närma sig delar av världen och samhället som hon inte skulle haft tillgång till annars. Som fotograf arbetar hon både med stillbild och film och är utbildad vid filmskolan i Prag. 

Agnes Stuber (f. 1989) är fotograf, utbildad på bland annat Nordens Fotoskola Biskops-Arnö. Hon har länge engagerat sig i politiska frågor både i yrkeslivet och privat. Hon är grundare till facebooknätverket Växtgäris och hennes bok Krukväxter för alla gavs ut på Natur & Kultur 2018.