Luke Fowler

All Divided Selves och What You See Is Where You’re At

19 apr

Under våren genomför Film i Samtidskonsten ett filmprogram om människan i kris, psykisk ohälsa och anti-psykiatri. Kontrollförlust och sammanbrott är återkommande teman inom många former av drama. Här visar vi filmer som utmanar gängse skildringar av mänsklig sårbarhet och inre konflikter. En del filmer beskriver konstnärers specifika utsatthet och prekäritet. Andra verk framställer psykisk ohälsa som förändrad perception. Eller kärlek som ett sätt att förlora kontrollen.

Den brittiska konstnären Luke Fowler nominerade till Turnerpriset 2012 och tilldelades det första någonsin Derek Jarman Award. Hans verk kretsar ofta kring två teman; människor som lever sina liv på ett radikalt sätt, och den tidiga elektroniska musiken. I dokumentären All Divided Selves närmar han sig den kontroversielle, skotske, (anti-)psykiatrikern R.D Laing. I sin bok The Divided Self från 1960 hävdade Laing att schizofreni var kroppens naturliga svar på kulturellt tilskrivna identiteter, något som gjorde att han fick en hängiven följarskara som drogs till hans anarkistiska, individualistiska och samhällskritiska filosofi. Med hjälp av ett stort arkivmaterial ihop med egna filmiska observationer och ett fantastiskt soundtrack, har Fowler skapat ett tätt och engagerande kollage om Laing, vars idéer senare motbevisades men som fortsatt att utmana och inspirera.

I What You See Is Where You’re At fortsätter Fowler sin undersökning av Laings praktik, och fokuserar på en experimentell community med patienter med psykiska problem, som han grundade på Kingsley Hall i London 1965. Behandlingen var oortodox, då patienterna fick stor frihet och uppmuntrades att undersöka sina olika mentala tillstånd, utan hjälp av medicin eller fysiska restriktioner. Filmen kombinerar många olika slags arkivmaterial och konstnärens egna bilder, och bygger en fragmenterad helhet utan linjärt narrativ.

All Divided Selves inleds med en kortare föreläsning av Anton Ivarson, ST-läkare i psykiatri i Stockholm. Ivarson kommer att presentera en idéhistorisk introduktion till anti-psykiatrin med fokus på centrala tankegångar från det tidiga 60-talet, där R.D. Laing var en central figur, och relatera detta till vissa eviga frågor inom psykiatrin som är aktuella även idag. Ivarson har en Bachelor of Arts i psykologi och filosofi från Jacksonville University i USA och en Master of Science i psykoanalytisk teori från University College London i England.

Föreläsningen startar 18.00 följt av filmvisning 18.30. What You See Is Where You’re At visas loopat som en installation under kvällen i ”lusoperan” i Bio Aspens foajé.

Läs mer