Moa Junström och Sandra Lahire

Psyket! + Arrows

1 maj – 31 maj 2023

Under våren genomför Film i Samtidskonsten ett filmprogram om människan i kris, psykisk ohälsa och anti-psykiatri. Kontrollförlust och sammanbrott är återkommande teman inom många former av drama. Här visar vi filmer som utmanar gängse skildringar av mänsklig sårbarhet och inre konflikter. En del filmer beskriver konstnärers specifika utsatthet och prekäritet. Andra verk framställer psykisk ohälsa som förändrad perception. Eller kärlek som ett sätt att förlora kontrollen.

Under maj månad visas Psyket! av Moa Junström och Arrows av Sandra Lahire, gratis här på vår hemsida.

Moa Junström: Psyket!
2016, 29 min

Psyket! är en rekonstruktion av regissören Moa Junströms sommar på en sluten psykiatrisk avdelning. Utifrån verkliga dagboksanteckningar blandar filmen dokumentära bilder inifrån avdelningen med verkliga sms och rekonstruktioner av skeenden. Utöver skildringen av depressionens vågor är det en beskrivning av platsen hon befinner sig på. Om relationerna patienterna emellan, och personalens frånvaro i emotionellt laddade situationer, och om tristessen i vardagen.

Sandra Lahire: Arrows
1984, 15 min

”Jag är så medveten om min kropp”, hörs i soundtracket till Arrows, samtidigt som bilder av fåglar i burar klipps mot filmarens egen bröstkorg. Sandra Lahires experimentella film Arrows blandar många olika intryck för att kommunicera erfarenheten av anorexia och analysera de kulturella orsakerna till sjukdomen. Filmaren själv är utsatt, men att plocka upp kameran blir också en slags återtagande av kontroll.