Tova Mozard

Stora scenen, Just visiting this planet & Leona Babette, Westwood, Los Angeles

12 apr – 26 apr 2021

Tova Mozard är född 1978 i Linköping och hennes konstnärskap spänner över fotografi, video och film. Hon utgår ofta ifrån verkliga händelser och människor och arbetar med iscensättning och regi för att skapa olika lager av fiktion. Det självbiografiska är ett återkommande ämne, och verken präglas ofta av hennes starka relation till Los Angeles och Hollywood. Hon har beskrivit hur hon upplever sig vilsen i Los Angeles, och därför känner sig mer hemma där än någon annan stans. Mozard har en stor katalog av verk bakom sig. De senaste åren har hon fått mycket uppmärksamhet för sina filmer som berör olika aspekter av amerikansk kultur. 12-26 april visar Film i Samtidskonsten tre av hennes tidigare filmer här på hemsidan.

Tova Mozard: Stora Scenen
2011, 31:59 min

I Stora scenen utforskar Tova Mozard relationen mellan tre generationer av kvinnor som bär på gemensamma sår. Hon placerar sig själv, sin mamma och mormor, samtliga pierrotsminkade, på Dramatens stora scen. I en iscensatt form av gruppterapi växer berättelser fram, om vad som oavsiktligt och oundvikligen går i arv mellan mor och dotter. Filmen visades på Göteborg Filmfestival och tävlade i Tempo dokumentärfilmfestival samt guldbaggenominerades 2011.

Tova Mozard: Just Visiting This Planet
2005, 17:40 min

Filmen baseras på intervjuer med en äldre generation science fiction-författare och fans i Los Angeles 2004, och illustreras av skärmsläckarliknande mönster som reagerar på rösternas vibrationer. En av rösterna säger att hon drogs till science fiction för att hon längtade till platser som inte redan fanns på kartan. Filmen berättar om vårt behov av verklighetsflykt, och om fantasins förmåga att förekomma verkligheten, eller kanske till och med skapa den.

Tova Mozard: Leona Babette, Westwood, Los Angeles
2002, 6:52 min

Leona Babette är en nattklubbsångerska i Los Angeles. I videon sitter hon i en röd soffa i sitt röda vardagsrum, iförd en gigantisk blond peruk, och återger delar ur sitt liv och sin karriär. Hon försöker att komma ihåg sånger ur sin repertoar, återger betydelsen av dessa och sätter dem i kontexten av såväl sin egen historia som musikhistorien. Ett intimt och kraftfullt porträtt där vi kommer nära en underhållare med både integritet och sårbarhet.

 

Tack till konstnären och till filmernas distributör Filmform.