Mai Zetterling

Stockholm

15 mar – 29 mar 2021

Under pandemin har vår relation till stadsrummet förändrats. Vi kan inte röra oss som vanligt och staden har omformats av frånvaro, av längtan och saknad. Under våren 2021 vänder vi oss därför till den rörliga bilden och visar programmet Stockholm på film, där ett antal konstnärer skildrar Stockholm ur olika synvinklar. Först ut är Mai Zetterlings film Stockholm från 1978, som finns att se på vår hemsida 15-29 mars.

Mai Zetterling: Stockholm
1978, 50:10 min

Mai Zetterling föddes 1925 i Västerås. Hon arbetade först som skådespelare och debuterade som filmregissör med filmen Älskande par 1964. Hon skrev ofta manus själv och agerade även kreativ producent.

Filmerna Nattlek och framförallt Flickorna väckte stor uppmärksamhet och visades på prestigefyllda internationella festivaler, men hos den svenska – i huvudsak manliga – kritikerkåren väckte filmerna avsky och misstänksamhet. Hon sågs som provokativ och alltför feministisk och fick allt svårare att få finansiering för kommande projekt. Turerna ledde till att Zetterling till slut kände att hon inte längre kunde arbeta i Sverige, och hon flyttade istället till Frankrike. Det skulle dröja hela 18 år innan hon gjorde långfilm i Sverige igen.

Samtidigt lanserade Flickorna henne som en internationell feministisk ikon. Hon kom att spela en nyckelroll i den feministiska filmkulturen och hyllades av exempelvis Susan Sontag och Simone de Beauvoir. Zetterling var produktiv utanför det svenska systemet. Under 70- och 80-talen vidareutvecklade hon sin blick och estetik i ett antal dokumentära kortfilmer. Hon lekte ofta med bilden av sig själv som motvalls feminist.

I ”Stockholm” är hennes kluvna relation till Sverige är allt annat än subtil. Mai Zetterling spelar själv ett antal karaktärer hämtade ur det svenska kulturarvet som på olika sätt lyfter upp men samtidigt kritiserar den svenska kulturen. I synnerhet känns det som en kritik mot den konformism ”drivit” Zetterling i exil. Filmen vilar också på en tydlig feministisk och queer kritik av äktenskapet och mansrollen.

Filmen Stockholm var en del av programserien Cities, en serie i 13 delar där olika kulturprofiler skildrade städer som påverkat deras liv. Bland annat Glenn Gould i Toronto, Germaine Greer i Sydney och Anthony Burgess i Rom. Serien sändes på kanadensisk tv i slutet av 70-talet, men efter det har den inte visats särskilt mycket och den har i mångt och mycket fallit i glömska.

Stort tack till The Media Commons Archives i Toronto för all hjälp med digitaliseringen av denna film, som gjorts särskilt för detta tillfälle. Film och stillbilder courtesy av filmens producent John McGreevy och The Media Commons Archives.