Rory Pilgrim

The Undercurrent

22 sep

I The Undercurrent arbetar den brittiske konstnären Rory Pilgrim med utgångspunkt i klimatkrisen, och undersöker hur vi hanterar en så oundvikligt global fråga på ett intimt personligt plan. Filmen är inspelad i Boise, Idaho i nordvästra USA, tillsammans med tio unga klimataktivister som svarat på en öppen efterlysning på internet. De går in i en kollektiv process där de söker en gemensam röst och letar förslag att uttrycka sig på. Koreografi och sång blir det som för berättelsen framåt.

OBS, två visningar: 22 samt 24 september. 

Även om klimatkrisen är det dominerande temat, är det tydligt hur de frågor krisen väcker också kopplar till andra aspekter av livet. Aktivisterna undersöker hur klimatförändringarna vävs samman med frågor kring familj, religion, vänskap, oförstående föräldrar, kampen för jämställdhet och behovet av att ha ett hem. Frågan om hemmets betydelse fördjupas också i samtal med människor med erfarenhet av hemlöshet i Boise.

Pilgrim sammanfogar olika filmiska strukturer för att belysa situationen vi befinner oss i, och tillsammans med det specialkomponerade soundtracket skapar de en lyrisk och kraftfull meditation över det hopp som ryms i gemenskapen, och katastrofens melankoli. Filmen är en del av ett större projekt där Rory Pilgrim fortsätter att arbeta med klimataktivister och använder film som ett medium för förändring, snarare än som ett vittnesmål över förlust.

Rory Pilgrim föddes 1988 i Bristol och arbetar med många olika media, som musikkomposition, film, musikvideos, text, teckning och liveuppträdanden. Pilgrims arbete utmanar idéer kring hur vi arbetar för förändring och artikulerar personliga erfarenheter av kris. Allt Pilgrims arbete utgår ifrån en stark förankring i aktivism, feministisk konst och socialt engagemang. 2019 tilldelades Rory Pilgrim det prestigefyllda konstpriset Prix de Rome.

Läs mer