Lene Berg

Mannen i bakgrunnen

17 okt – 30 okt 2022

Under hösten och fram till januari visar Film i Samtidskonsten fyra filmer av den norska konstnären Lene Berg. Den första filmen är Mannen i bakgrunnen, som finns att se gratis på vår hemsida 17-30/10 2022.

Lene Berg: Mannen i bakgrunnen
2006, 20 min

Mannen i Bakgrunnen bygger på en sammansättning 8mm-bilder från 1958, fotograferade av Michael Josselson, styresman för Congress for Cultural Freedom (CCF), och hans hustru Diana. Bilderna visar paret på resa i Västeuropa med slutdestinationen Rhodos, där de sammanstrålar med kollegor och vänner. Vad som till synes verkar vara typiska semesterbilder är egentligen dokument över ett politiskt riktat seminarium koordinerat av Michael Josselson – CIA-agent inom konst- och kulturområdet.

I videon repeteras samma bilder sju gånger om, där varje uppsättning berättar en ny historia om parets roll under kalla kriget. Med voice-over och ljudeffekter som verktyg visar Berg bildernas många tolkningsmöjligheter och en berättelses åtskilliga perspektiv. Kapitlen varvas med intervjuer med Diana Josselson år 2003, där hennes utsagor både bekräftar och motstrider Bergs olika idéer om vad som faktiskt kan ha hänt. Mannen i Bakgrunnen skildrar en kontroversiell intrig under 50- och 60-talet, men som genom filmens komplexitet och Bergs analys lika gärna kunnat vara en profetia för morgondagen.

Den norska konstnären och filmaren Lene Berg (f. 1965 i Oslo) är utbildad i regi vid Dramatiska Institutet i Stockholm. Hennes verk karaktäriseras av sitt hybrida format, där en mix av genrer, former, narrativa strukturer och konstnärliga uttryck tillsammans undersöker historiska och politiska konstruktioner. Ofta skapar berättelserna ett spänningsfält mellan det sanna och det falska, där pålitliga vittnesmål förskjuts och osäkras, och uppenbara fantasier visar sig vara verkliga. Lene Berg har ställt ut världen över, bland annat på Whitechapel Gallery, Venedigbiennalen och Manifesta 8. Sommaren 2022 gjorde hon en omfattande soloutställning på Bergen Kunsthall med sitt senaste projekt Fra Far.