Lene Berg

Dagen står opp

14 nov – 27 nov 2022

Under hösten och fram till januari visar Film i Samtidskonsten fyra filmer av den norska konstnären Lene Berg. Programmets tredje film och sista onlinevisning är Dagen står opp, som finns att se gratis på vår hemsida 14-27/11 2022

Lene Berg: Dagen står opp
2022, 7 min

Lene Berg var blotta nio år gammal när hennes pappa, filmskaparen Arnljot Berg, dömdes för mordet av sin hustru. Händelsen kom att bli grund för Lene Bergs senaste projekt Fra Far som visades tidigare i år på Bergen Kunsthall. Utställningen bestod utav ett antal film- och ljudsekvenser där Berg försöker rekonstruera händelsen utifrån sina egna minnen och samtidigt undersöka frågan om den kollektiva minnesbilden.

I Dagen står opp (2022) rekonstruerar och dekonstruerar Berg scenen där hennes far hittades sovande i bilen med sin då avlidne hustru Evelyne. Rekonstruktionen byggs kring en installation i miniatyrformat, där fasaderna på flerfamiljshusen är en sammansättning fotografier, och människorna och bilen är leksaker. Vi ser någon blåsa rök likt en illusion av dimma. En lampa simulerar det intensiva morgonljuset. Historien drivs än en gång av Bergs voice-over, där narrativet ömsom går framåt, ömsom tillbaka, i ett försök att minnas. Filmen blir ett slags ömhetsbevis för minnets skörhet.

Den norska konstnären och filmaren Lene Berg (f. 1965 i Oslo) är utbildad i regi vid Dramatiska Institutet i Stockholm. Hennes verk karaktäriseras av sitt hybrida format, där en mix av genrer, former, narrativa strukturer och konstnärliga uttryck tillsammans undersöker historiska och politiska konstruktioner. Ofta skapar berättelserna ett spänningsfält mellan det sanna och det falska, där pålitliga vittnesmål förskjuts och osäkras, och uppenbara fantasier visar sig vara verkliga. Lene Berg har ställt ut världen över, bland annat på Whitechapel Gallery, Venedigbiennalen och Manifesta 8. Sommaren 2022 gjorde hon en omfattande soloutställning på Bergen Kunsthall med sitt senaste projekt Fra Far.