Santiago Mostyn

Delay

4 apr – 17 apr 2022

De senaste årens fysiska restriktioner har omformat vår relation till staden. Därför vänder vi oss till den rörliga bilden och visar programmet Stockholm på film, där ett antal konstnärer skildrar Stockholm från olika synvinklar. Nästa film i serien är Santiago Mostyns verk Delay från 2014. Den finns att se här på vår hemsida 4-17/4 2022. 

Santiago Mostyn: Delay
2014, 4:21 min

Santiago Mostyns film Delay tar nästan formen av en musikvideo. Konstnären rör sig som en dansare genom Stockholms nattliv, i huvudsak kring Stureplan, där koncentrationen av makt, pengar och status är som allra störst. Hans långa, kostymklädda kropp både passar in och sticker ut. Han imiterar de unga rika männen med bakåtkammade frisyrer, rör vid deras ansikten och ställer sig obekvämt nära. Efter en konfrontation med en av männen tar sig Mostyn ut ur staden och försvinner ut i naturen och mörkret. Som en flykt eller en frihetshandling. 

Santiago Mostyn är född 1981 i San Francisco, och bosatt och verksam i Stockholm. I sin konst rör han sig fritt mellan film, installation, text, skulptur, fotografi och performance. Arbetet utgår från en intuitiv konstnärlig process och verken berör ofta mötet mellan historia och nutid, mellan samhälleliga strukturer och den egna kroppen. Santiago Mostyn har nyligen genomfört en rad separatutställningar i Stockholm, Kanada och Frankrike. Han deltog också i Luleåbiennalen 2020.

 

Tack till konstnären och till filmens distributör Filmform.