Jonas Mekas

Out-Takes from the Life of a Happy Man

18 maj

Jonas Mekas sitter med sin projektor och tittar på bilder från sitt liv. Det är ett stort material, snudd på omöjligt att uppskatta omfånget av. Enligt en nyutkommen katalog över hans verk finns det 92 färdiga (och ofärdiga) filmer.

Så länge Jonas Mekas levde omarbetade han och skapade nytt. I Outtakes from the life of a happy man samlar han de fragment som utgör livet. Han lever och ser, filmar och blir filmad. En duva rör sig genom bilden, en människa, ett fyrverkeri exploderar. Vad är ett minne? Vad är ett liv? Jonas Mekas påpekar flera gånger under filmen att hans liv liknar andras, att hans värld liknar andras. Samtidigt finns i Mekas eget seende någonting magiskt, en akut närvaro och ett tvingande behov av att fånga tiden på film.

Jonas Mekas föddes 1922 i byn Semeniskiai i Litauen. 1944 tvångsförflyttades han och hans lillebror Adolfas av nazisterna och sattes i arbetsläger i Tyskland. Efter kriget studerade han filosofi vid universitetet i Mainz. 1949 kom han tillsammans med sin bror till New York, där han bodde fram till sin död 2019. I New York köpte han snart sin första kamera, började dokumentera sitt liv och blev involverad i avantgardefilmrörelsen. Han startade Film Culture Magazine, skrev kritik i olika tidskrifter och grundade The Film-Makers’ Cooperative. Han grundade också Anthology Film Archives, en av världens största och mest betydelsefulla arkiv för avantgardefilm, tillika en visningsplats. Mekas har gjort en stor mängd filmer och skrivit poesi och filmkritik och anses vara en av de ledande gestalterna inom den amerikanska avantgardefilmen.

Programmet presenteras i samarbete med Litauens kulturattaché i Sverige, Finland och Danmark, med stöd från Litauens Kulturinstitut.

Läs mer