Lene Berg

The Weimar Conspiracy

31 okt – 13 nov 2022

Under hösten och fram till januari visar Film i Samtidskonsten fyra filmer av den norska konstnären Lene Berg. Den andra filmen är The Weimar Conspiracy, som finns att se gratis på vår hemsida 31/10 – 13/11 2022.

Lene Berg: The Weimar Conspiracy
2007, 13 min

Weimar är en plats med mycket historia och hemstad för bekanta namn som Goethe, Schiller och Nietzsche. Det var också en central plats under nazismen. I The Weimar Conspiracy (2007) utforskar Berg monument som bärare av kontrasterande innebörder – alltid med ett berömt förflutet men samtidigt urholkat, gömt och aningens bortglömt mellan nybyggen och politiska strömningar.

Berg undersöker ofta minne och konstruktion genom montage och voice-over. Även här styrs narrativet av en serie bilder där en symmetrisk inramning placerar berättelsens protagonist mitt i bild – som i The Weimar Conspiracy skildras genom en rad platser. Berg guidar betraktaren mellan diffusa upplevelser vid en rad landmärken. Hon äter bratwurst framför Cranach House, kliver över en minnestavla för ”Jean Paul”, beskådar en staty av Goethe och Schiller. Men vad har de åstadkommit – och vem är vem? Varje nytt minnesmärke, namn och kulturell beteckning blir en känsla av förvirring och desorientering tills dess att vi blir hemsökta av ett förflutet vi själva aldrig upplevt.

Den norska konstnären och filmaren Lene Berg (f. 1965 i Oslo) är utbildad i regi vid Dramatiska Institutet i Stockholm. Hennes verk karaktäriseras av sitt hybrida format, där en mix av genrer, former, narrativa strukturer och konstnärliga uttryck tillsammans undersöker historiska och politiska konstruktioner. Ofta skapar berättelserna ett spänningsfält mellan det sanna och det falska, där pålitliga vittnesmål förskjuts och osäkras, och uppenbara fantasier visar sig vara verkliga. Lene Berg har ställt ut världen över, bland annat på Whitechapel Gallery, Venedigbiennalen och Manifesta 8. Sommaren 2022 gjorde hon en omfattande soloutställning på Bergen Kunsthall med sitt senaste projekt Fra Far.