Film i Samtidskonsten är en ideell organisation för film- och videokonst. Vårt program äger rum i Stockholm och arrangeras i samarbete med biografer, festivaler, distributörer och konstorganisationer i Sverige och utomlands. Vi visar filmer av samtida konstnärer utifrån aktuella teman, och lyfter fram unga och mer etablerade konstnärer som på olika sätt är, och har varit betydelsefulla för filmen som konstform. Filmerna kan tidigare ha visats på museer, biennaler eller festivaler eller vara helt nyproducerade. Gemensamt är att de ofta helt saknar, eller har mycket begränsad, distribution i Sverige. Tillsammans med inbjudna gäster, granskar programmet konst- och filmhistorien, förutsättningarna att skapa konst idag samt politiska och historiska förändringar runt om i världen. Film i Samtidskonsten har varit verksamma i Stockholm sedan 2011 och drivs med stöd av Kulturrådet.
Film i Samtidskonsten är en ideell förening. Årsavgiften är 50 kr. Som medlem får gå på våra visningar till rabatterat pris 25%. Du får även vårt tryckta program hemskickat till dig. För att bli medlem, skicka namn, adress och mailadress till medlem@filmisamtidskonsten.se.
Tillgänglighet
Film i Samtidskonsten äger rum i samarbete med en rad organisationer i stor-Stockholm. I allmänhet är biograferna vi samarbetar med tillgänglighetsanpassade men för att vara på den säkra sidan kontakta gärna Cecilia Björk på cecilia@filmisamtidskonsten.se innan ankomst för aktuell information.
Vi som jobbar med Film i Samtidskonsten
Nathalie Åhbeck – verksamhetsledare
Nathalie Åhbeck är film- och konstcurator utbildad vid Stockholms Universitet och på Goldsmiths College i London. Hon har tidigare arbetat som curator på Index då hon genomförde utställningar och projekt med bland annat konstnärerna Stephen Willats, Anna Boghiguian, Elizabeth Price, Goshka Macuga, Sture Johannesson, Chris Kraus, Marie Karlberg mfl. Åren 2010–2011 arbetade Nathalie på Zabludowicz Collection i London. Sedan 2014 har hon undervisat och ansvarat för samarbetsprojekt med konststudenter på Kungl. Konsthögskolan, och handlett curatorstudenter på Curatorutbildningen på Stockholms Universitet. Hon är verksamhetsledare för Film i Samtidskonsten sedan 2011 där hon bland annat stått bakom programmen The Promise, Stockholm på Film, Med viruset som musa och Kontrollförlust (kommande).
Cecilia Björk – producent
Cecilia Björk är filmregissör, manusförfattare och producent. Hennes dokumentär En bra vecka för demokratin (2018) väckte mycket uppmärksamhet och bidrog till ett offentligt samtal kring samspelet mellan politik och media och demokratins villkor. Tidigare har hon varit kommunikationsansvarig för Bonniers konsthall och som producent har hon bland annat gjort filmen Reptilhjärnan i regi av Elisabeth Marjanović Cronvall. Hon är även redaktör för det internationella programmet på Tempo Dokumentärfestival. Sedan 2019 arbetar hon som producent för Film i Samtidskonsten.
L. Park Apelgren – producent
L. Park Apelgren är filmvetare och curator utbildad vid Stockholms Universitet och Akademi Valand. Park Apelgrens arbete drivs av att synliggöra alternativa narrativ och metoder inom konst och rörlig bild. Idag är Lea verksam inom Folkets Bio och arbetar parallellt som producent och konsult för konst- och kortfilm. Nyliga projekt omfattar filmprogrammet Kropp: Antiteser för Cinemateket i Stockholm och konstutställningen GLAPP på Galleri Detroit 2022.
Emmeli Person – curator
Emmeli Person är konstnär utbildad på Dutch Art Institute, Konstfack och Central Saint Martins och arbetar huvudsakligen socialt och curatoriellt för att bygga strukturer som stödjer alternativa former av lärande. Emmeli var tidigare Curator of Learning och Producent på Index Foundation, där hon förutom produktionen av ett tjugotal utställningar startade rollspelet “Going to an Exhibition in Character”, festival och workshop projektet “The Defying Parrot” och drev ungdomsrådet Index Teen Advisory Board. 2020-2022 var Emmeli en av deltagarna i Dutch Art Institutes program för Roaming Academy, och arbetade med Casco Art Institute – Working for the Commons, The Climate Justice Code, och sände Radio med Parasite Radio sonsbeek20->24 och Archive Books. Utöver sin konstnärliga praktik är Emmeli projektledare för medlemsorganisationen Bildkonst Sverige och undervisar kontinuerligt på flertalet konstnärliga och kuratoriella utbildningar i Sverige och utomlands.
Vill du få aktuell information om vårt program, registrera dig för nyhetsbrev och besök gärna vår Facebook och Instagram för senaste uppdateringar.
Film i Samtidskonsten erbjuder ett specialutformat program för skolor och skolklasser, vi tar även emot förfrågningar om praktik. För mer information kontakta L. Park Apelgren lea@filmisamtidskonsten.se.
Praxis
Praxis är en filmklubb för unga (16–21 år) med ett intresse för experimentell film och rörlig bild. Praxis, som drivs inom ramen för Film i Samtidskonsten, letar nya former att introducera unga konstnärer för Stockholms film och videokonst-scen.
Det är gratis att gå med i Filmklubben Praxis. Ditt Praxis-kort ger dig också fritt inträde till Film i Samtidskonstens övriga filmvisningar. För mer information om hur du får ditt egna medlemskort kontakta L. Park Apelgren lea@filmisamtidskonsten.se.